17 października przedszkolaki z Rudki obchodziły Dzień Chleba. Świętowanie rozpoczęły od poznania różnych rodzajów mąki i roślin, z których one powstają. Rozwiązywały zagadki związane z tematem. Poznały pracę piekarza oraz etapy powstawania chleba. Na zakończenie samodzielnie przygotowały zaczyn, z którego wyrósł pachnący i chrupiący chlebek. Zapach roznosił się po całej szkole, więc z ogromną radością najmłodsi piekarze poczęstowali przepysznym wypiekiem swoich kolegów, nauczycieli i panią dyrektor.

W kolejny piękny, słoneczny, październikowy dzień w samo południe zorganizowano wyczekiwane od dawna Święto Pieczonego Ziemniaka. Uczniowie, podzieleni na grupy, poszukiwali ukrytych na boisku i wokół szkoły ziemniaków, a następnie innych niezbędnych materiałów (liście, patyki, kije) po to, by wykonać różne ciekawe „eksponaty” z kartofla. Potem przyszła pora na posiłek - zajadano przepyszne ziemniaki, upieczone w specjalny sposób i okraszone smakowitymi serkami i masłem czosnkowym. Uwieńczeniem spotkania były rozgrywki piłki nożnej. Najstarsi wrócili na lekcje, a młodsi uczniowie zadowoleni i najedzeni udali się do domów. Warto dodać, że na degustację zdążyła trzyosobowa drużyna, która wzięła udział w Konkursie Ekologicznym „Eko-szkoła, Eko-uczniowie” organizowanym w Szkole Podstawowej w Sieniawie. Radość była tym większa, że uczniowie zajęli pierwsze miejsce. To był kolejny udany, interesujący, pełen pozytywnych wrażeń czas.

MK

[19.10.2022 r.]